Yararlı Bilgiler

VIZE :


TC vatandaşlarına vize uygulanmaz.
En az 6 ay geçerli Pasaport gerekmektedir.

UCUS :
Fas Kraliyet Hava Yolları ya da Türk Hava Yollarının Kazablanka’ya direk seferleri dışında, İtalya, Almanya, Fransa aktarmalı birçok havayolu şirketinden uçak bileti sağlanabilir. Ayrıca Fas Havayollarına Kazablanka aktarmalı Marakeş, Fes ve Uarzazat uçuşuda sorabilirsiniz. Fas havacılık şirketi Afrika’nın en önemli şirketlerindendir. Tüm alt yapısı Fransız Hava Yolları tarafından kurulmuş olup filosunda modern uçaklar yer alır.

HAVA ALANLARI :
Uluslararası tüm havaalanlarındaki sistem geçerlidir. Pasaport kontrolünden önce kısa bir form doldurmanız gerekir. Bu form pasaport gişelerinin bulunduğu alanda sunulmakla birlikte uçuş sırasında havayolu tarafından kabinde de dağıtılır.

Ülkeye girişte pasaportunuza bir giriş numarası vurulur. Bu numara hotellere giriş yaparken istenir.

Pasaport kontrolünden valizlerinizi alacağınız salona geçerken polis tekrar pasaportunuzu isteyerek damga vurulup vurulmadığını kontrol eder.

Valizlerinizi aldıktan sonra çıkış kapısında mavi üniformalı gümrükçüler valizlerinizi açtırabilir, sabırla bekleyiniz, normal şartlarda bir turistin gümrüğe tabi eşyası yoktur.


ŞEHİRLER ARASI- ŞEHİR İÇİ ULAŞIM :

OTOBUS / Otobüsleri kesinlikle önermiyoruz, çok eski model araçlar pis ve havasızdır. Ayrıca bilmeden bindiğiniz otobüs her köye uğrayarak 200 KM lik yolu 5 saatte alabilirsiniz…
TREN / Büyük şehirler arasında düzenli isleyen trenler kullanılabilir. Mutlaka yerinizi birinci sınıf aliniz. Hızlı trenler olmasa da ve arada oluşan gecikmeleri de saymazsak gayet keyifli bir seyahat yapabilirsiniz.
KIRALIK ARAC / Pek tavsiye edemeyeceğiz. Trafik yapısındaki farklılıklar deneyimli ve yurt dışı tecrübesinde olan bir şoför olsanız da insani yoruyor. Ayrıca her kilometrede bir karşınıza çıkacak jandarma ya da trafik polisleri ile de anlamsak çok çok zor.
TAKSI / Fas’da iki tür taksi vardır. PETIT TAXI : Küçük taksiler bizim buradaki taksiler gibi taksimetreli olup bize kıyasla neredeyse yarı yarıya ucuzdur. Sadece 3 kişi binebilir biraz köhne de olsalar gayet uygun fiyata çalışırlar. GRAND TAXI : Büyük taksiler ise eski Mercedes türü araçlardır ve taksimetreleri yoktur, pazarlık usulü binilir. Fiyatları daha yüksektir. Size söylenen fiyata emin olunuz dağ başına çıktıktan sonra şoför daha fazla para isteyebilir…

OZEL / Bize mail atıp özel şoförlü minibüs ya da 4X4 kiralayabilirsiniz.

İngilizce-Fransızca konuşan özel şoförünüz kolay seyahat etmenizi sağlayacaktır.
Fas'ta karayolları oldukça düzenli ve rahattır, bunun yanında bir de Fas'ın etkileyici manzarası eklenince çok keyifli bir yolculuk yapılabilir.

KIYAFET TERCİHİ :
Aradaki sıcaklık farkını ve geceleri güneş battıktan sonra gelecek olan çöl ayazını da hesaba katarak, orada olacağımız dönemde gündüzleri için ülkemiz bahar ayları normallerini geceleri için ise serinliği düşünerek kıyafet hazırlamanızı öneririz. ve geziler için rahat ayakkabılar ve kasket ya da şapka götürmenizi ve akşam yemekleri için çok resmi olmamakla beraber özenli giyinmenizi öneririz.

Gündüz gece sıcaklık farkına dikkat !!! Ayrıca IKLIM bilgilerinin yer aldığı sayfamıza göz atiniz.

MÜZE SAATLERİ :
Müzelerin çoğu mesai saatlerinde çalışmaktadır. Bazı müzeler öğlen saatlerinde kapanır.

ELEKTRİK :
Ülke genelinde 220 Volt A.C.

VERGİ İADESİ (TAX FREE) :
Ülke genelinde yaygın değildir. Belli başlı bir iki büyük mağazada vardır.

BAHSIS :
Cafe ve otellerde 5-10 Dirhem arasında bahşiş verilmesi uygundur. Restoranlarda verilecek hesaba oranla rakam buyur. Çok yaygın bir gelenektir. Bizim tavsiyemiz oda hizmetlisi ya da isinizin düştüğü birine önceden güzel bir bahşiş vermeniz hayatinizi kolaylaştırır.

TELEFON :
00 90 (alan kodu) (telefon numarası) tuşlayarak Türkiye’yi arayabilirsiniz. Cep telefonları problemsiz çalışmaktadır ülke genelinde 3 yaygın GSM şebekesi vardır. Ayrıca telebutik adi verilen kiosklar da bozuk para ile çalışan ankesorlu telefonlar ucuza kullanılabilir ya da telefon kartı satın alınarak yaygın kartlı telefon kabinleri kullanılabilir.

ÖNEMLI TELEFONLAR :
Türkiye Büyükelçiliği 00212 237 76 26 05-658

DOVIZ KURLARI :
Yanınızda nakit olarak Avro bulundurmanızda fayda var. Her ne kadar Dolar (USD) kullanılsa da yaygın değildir.

Döviz kurları devlet tarafından belirlenir ve bankalar arası önemli bir fark olmaz. Hoteller dede genelde komisyon oranı çok düşüktür ve 100-200 avro için banka aramaya değmez. Tabii muhakkak döviz kurunu bozdurmadan önce kontrol ediniz.

BANKALAR :
08.30 -12.00 ve 14.30 -16.30 arasında hafta içi her gün açıktır. Dikkat pazartesi günleri 08.30 - 14.30 arası çalışır.

MAGAZALAR :
08.30 -12.00 ve 14.30 -18.30 arası, pazar hariç her gün açıktır.

ALKOLLU ICECEKLER : Günümüz Fas Krallığı laik olmayan anayasal İslam devletidir. Fas vatandaşlarının alkollü içecek tüketmesi yasaktır. Bugün yabancı turistler için bu yasak geçerli değildir. Ayrıca dini günler dışında Müslüman Fas vatandaşlarının alkol tüketimine göz yumulur. Restoranların ve barların açık teraslarında alkol servisi yapılmaz. Sayısı hiç de az olmayan sayıda hotel ve restoran ta alkol bulunmaz. Özellikle Ramazan ayında alkollü içecek turistik yerler dışında tüketilmez.

GUVENLIK :
Bir turist için birçok Avrupa ülkesinden daha güvenlidir. Turistik bölgelerde kavga, agresion gibi olaylara nerede ise rastlanmaz. Fakat Kazablanka ve Fes gibi büyük şehirlerin belirli semtlerinde gece daha dikkatli olunmasını öneririz. Hotellerde kiralık kasa almanız daha rahat etmenizi sağlar.
SU :
Açik su ve ya musluk suyu kullanmayiniz. Sidi Ali, Ciel, Sidi Harezem, Ain Sais gibi su markalarını tercih edebilirsiniz. Bunların arasında en çok tavsiye edeceğimiz SIDI ALI, tavsiye etmeyeceğimiz ise sert bir su olan SIDI HAREZEM’dir.

ICECEKLER :
Uluslararasi tum içecekleri bulabilirsiniz.

Nane Cayi / Ozellikle yesil çaydan hazirlanan ve nane yapraklari ile dinlendirilen “atey” nane çayini deneyiniz. Eger sekersiz içiyorsaniz bastan soylemekye fayda var birçok yerde sekeri hazirlarken koyuyorlar.
Kahve / Hemen her yerde kaliteli bir fransiz ya da İtalyan usulu kahve içebilirsiniz. Turk kahvesi yoktur.
Bira / Yerel Special ve Casablanca markalaarini tavsiye ederiz.
Sarap / Fransiz rejimi boyunca olusturulan kaliteli baglar bugun harika saraplar yaratmaktadir. Ozellikle tavsiye edecegimiz markalar. Kirmizi, Beyaz ve Roze MEDAILLON, BEAUVALLON, CABARNET PRESIDENT, COTE D’ATLAS, SAUVIGNON BLANC ve farkli bir sarap olan GERUAN GRIS.

FAS MUTFAGI :

Kuzeybatı Afrika'da yer alan Fas'ın mutfağı gerek çeşni gerekse çeşit açısından çok zengin, kendine özgü ve rafinedir. Taze ve kuru meyvelerin büyük bir özenle kullanıldığı Fas Mutfağı şekerle tuzun karıştığı nadir lezzetlerden biridir. Fas Mutfağı genelde ete, balığa ve sebzeye dayanır. Et olarak kuzu, koyun, tavuk ve güvercin eti tüketilir.

Hem Akdeniz hem de Atlantik Okyanusu'na 2000 km. kıyısı olan Fas'ta balık ve deniz ürünleri de çok değişik şekillerde hazırlanarak tüketilir. Tavada, ızgarada, fırında ve tencerede değişik tekniklerle pişirilen balık ve deniz ürünleriyle kuskus* da yapılır.

Yukarıda da belirttiğim gibi, Faslılar kuzu ve koyun etini, tavuk etini taze ve kuru meyvelerle pişirir. Bu yemeklere şeker de ilave edilir. Taze meyve olarak en çok ayva kullanılır. Kuru meyve olarak ise kara erik kurusu, hurma ve kuru üzümdür. Kara erikli tavuk veya kuru üzümlü kuskus Faslıların en lezzetli yemeklerindedir.

Fas'ta en az 8-9 değişik şekilde kuskus yapılır. Kuzu etli, tavuk etli, sebzeli ve tabii kuru üzüm ve tarçınla yapılan “tatlı kuskus” gibi. Burada bahsi geçen kuskus Türkiye de sanayide yapılıp bir satış politikası olarak KUSKUS* adi verilen minik makarna benzeri toplar değildir. MAGREB ülkelerinin yüzyıllardır geleneksel olarak irmikten yaptıkları ve et, tavuk ve değişik sebze ve meyvelerle hazırladıkları bir yemektir. Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler. En iyi kuskus en ince olandır. Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta, aynı zamanda bir gıda maddesi marketlerden alınmaktadır. Günümüzde kuskus Batı Avrupa Ülkeleri pazarlarında da bol miktarda bulunmakta ve bu ülkelerde tüketilmektedir.

Fas'la çok çeşitli ve bol sebze yetişir. Tabii çeşitli sebzelerden çiğ olarak hazırladıkları çeşit çeşit salataları ve mezeleri de unutmamak gerekir. Salata ve mezelerde en çok kullanılan sebzeler, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, turp, karnabahar ve kabaktır. Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak çok tüketilir. Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları çok önemli bir besin maddesidir.

Faslılar çok ekmek yerler. Fırınlarda çok kaliteli ve lezzetli ekmek bulunur. Ayrıca şehirlerde Fransa ekolunu izleyen fırınlarda çeşit çeşit Fransız kültürünün sembolü ekmek ve kruvasanlar satılır.

Faslılar günümüzde hala ekmeklerini evde yapmayı tercih ederler. Ekmeği evde yoğurup, pişmesi için semt fırınına gönderirler.

Tatlılar Fas'ta genelde çeşitli "kuru pasta" lardır. Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar içinde en karakteristik olani. Çay ile yenen içi badem ezmesi ile doldurulan "Korn Gazel" dir, üzerine bal dökülerek daha tatlı olarak hazırlanan ve kahve ile yenen tatlılar çok sekerlidir. Tabii badem tüm Magrib Ülkelerinde olduğu gibi, Fas'ta da tatlıların en vazgeçilmez temel malzemesidir.

Fas Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biri "Pastilla”dır. Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börektir. Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Bu özel tatlı börek, çekilmiş badem, kuru üzüm, tarçın, bal, maydanoz ve güvercin veya tavuk eti ile hazırlanır. Bazı kaynaklarda Yahudi cemaatinin Fas mutfağına kattığı anlatılır.

TAJIN tüm yemeklerin pişirildiği toprak kabin adidir ve bizdeki tencere yemeği tabirine denk gelecek şekilde yemek anlamına gelecek şekilde bir terim olarak kullanılır.



DINI BAYRAMLAR :

Dini Müslüman takvimine göre tarih değişir.

Aid el Fitr: Ramazan Bayramı Ramazan ayinin sonunda iki gün olarak kutlanır.

Aid el Kebir: Kurban bayramı; Çok yaygın olarak kurban kesimi yapılır ve ilk önce kurban edilen hayvanin sakatat dediğimiz kelle ve paçaları ateşte ızgara yapılarak tüketilir. 3 gün olarak kutlanir ve tatil yapilir.

1. Muharrem: Müslüman yılının birinci günü kutlanır.

Aїd el-Mouloud: HZ. Muhammed’in doğum günü bayram ve tatil günüdür.

Mussem: Yörelere göre bölgenin ermiş kişilerinin anısına kutlanan folklorik bayramlardır.



RESMI BAYRAMLAR VE TATILLER :

1 OCAK : Yıl başı.

11 OCAK : Bağımsızlık bildirisi.

1 MAYIS: Çalışma bayramı.

14 MAYIS : Ordu bayramı.

23 MAYIS: Milli bağımsızlık günü.

30 TEMMUZ : Muhammed VI’nin taç giyme günü.

14 AGUSTOS : Eddahab nehri bölgesinin kazanım günü.

20 AGUSTOS: Halk ve Kralın devrim bayramı.

21 AGUSTOS : Kralın doğum günü ve gençlik bayramı.

6 KASIM: Sahara ya yapılan yeşil yürüyüşü anma bayramı.

18 KASIM : Bağımsızlık günü Muhammed V ‘in sürgünden dönüşü.

DOKTOR VE ACIL DURUM :

Acil bir durumda rehber, acente ve ya hotel resepsiyonu kanalı ile doktor çagirabilirsiniz. Ulke genelinde çok iyi yetismis fransizca ve İngilizce konusan her tur uzman doktor bulabilirsiniz. Hastahanelik bir durumda mutlaka ozel bir klinige gitmenizi oneririz. Ozel hastahaneler KLINIK denmektedir dikkat ediniz.

ACIL : 112

ECZANE :

Pazartesiden Salıya 09.00 dan 13.00 e ve 16.00 dan 19.00 a açıktır.

Gece nöbetçi eczaneler saat 23’e kadar açık olur. Bu saatten sonra her şehirde bir tek sabahçı eczane olur.

Eczanelerin fark edilen yeşil hilal ve haçlı panoları vardır.



UYUSTURUCU :
Kanunen kesinlikle yasaktir. Turistik yerlerde CHOCOLAT diye yaniniza yaklasan saticilar olacak ucuz esrar temin etmek isteyen taksi soforleriyle karsilacaksiniz.

POSTAHANE :
Her şehirde kolaylıkla sari POSTE panolarının yer aldığı posta haneleri bulabilirsiniz. Dikkat öğle tatili mevsime göre 14.30 ya da 15.00 e kadar sürebilir. Kart postal yollamak için 6-7 dirhemlik bir pul yeterlidir. Gazete bayii ve hotel butiklerin dede bulunur.



FOTOGRAF :
Askeri alan ve devlet daireleri ile personelinin fotoğrafları çekilemez. Ayrıca Fas halkı fotoğraflarını çeken turistlerden fazla haz etmezler. Turistik yerlerde fotoğraf çekmenin kuralı modelinize para vermektir. Sakin sinirlenmeyin oyunun kuralı budur. İstemezseniz çekmezsiniz…

PLAJ :
Halka açik plajlarda ustsuz guneslenmek yasaktir. Ozel plaj ve hotel havuzlarinda herhangi bir sinirlama yoktur.
Okyanus kiyisinda dalga durumuna dikkat edilmesi gerekir.